World_water_day_2023.jpg

22. marta svake godine obilježava se Svjetski Dan voda. To je prilika za podizanje svijesti o značaju zaštite i očuvanja vode i racionalnog trošenja ovog dragocjenog i ograničenog resursa.

Prve važne preporuke o problemima vezanim za vodu i vodne resurse bile su formulisane na konferenciji Ujedinjenih nacija o vodama, koja je održana 1977. godine u Mar del Plati (Argentina). Skupština Ujedinjenih Nacija je rezolucijom od 22. marta 1993. godine odlučila da se 22. mart svake godine obilježi kao Svjetski dan voda i da se na taj dan, širom svijeta, posebno skrene pažnja na probleme vezane za vodu i vodne resurse. Prema procjenama stručnjaka, jedna milijarda ljudi nema pristup pitkoj vodi, a dvije milijarde živi bez osnovnih sanitarnih uslova.

Ovogodišnji moto Svjetskog Dana voda je ubrzavanje promjena u cilje rješavanja krize sa vodnim resursima i sanitarnim uslovima.

Bližimo se vremenu kada će potreba za vodom premašiti zalihe, jer prema procjenama već u narednih 20 godina, količina čiste pitke vode na svijetu će se smanjiti za trećinu. S tim na umu, vodu moramo štititi i štediti, svaki dan, na svakom mjestu i u svakoj prilici i na taj način svako od nas dati svoj lični doprinos očuvanju ovog važnog resursa.

Evropska povelja o vodi: „Voda je opšte nasljedno dobro, čiju vrijednost moraju svi poznavati. Zadatak svakoga je da s'njom ekonomiše i da je brižljivo koristi.“

U nastavku je link dvominutnog animiranog filma Ujedinjenih nacija, sa kolibrijem u glavnoj ulozi, koji nosi snažnu poruku, kako svaka mala akcija može doprinijeti velikoj promjeni.

https://www.youtube.com/watch?v=pUkj3uwCPSE

 

Čuvajmo životnu sredinu i vodoizvorišta!

 

Racionalno koristimo vodu!