WBIF_1.jpg

24 jun 2020

Predstavnik Njemačke razvojne banke (KFW) Željko Uljarević i izvršni direktor Vodacoma Dragan Roganović, uručili su danas potpisani primjerak Ugovora o grantu predsjedniku Opštine Kotor Željku Aprcoviću i potpredsjednici Sonji Seferović.

Radi se o donatorskim sredstvima iz Investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF) za koje je Opština Kotor, u saradnji sa Vodacomom, Ministarstvom održivog razvoja i turizma i Njemačkom razvojnom bankom (KFW) nominovala mjeru izgradnje kanalizacione mreže za naselja Risan i Perast (uključujući tranzitni kanalizacioni sistem prema naselju Muo).

Na sastancima Upravnog odbora Zapadnobalkanskog investicionog okvira (WBIF), koji su održani u toku 2018. i 2019. godine, ocijenjeno je da će projekat Risan/Perast uticati značajno na kvalitet zaštite životne sredine u Bokokotorskom zalivu i doprinijeti ekonomskom razvoju Istog. Projekat je dobio pozitivno mišljenje u postupku odabira projekata (screening), koji je izvršila Evropska komisija i odlučeno je da će iznosom od 8,96 miliona eura biti finasirana izgradnja kanalizacione mreže u Risnu i Perastu (uključujući i tranzitni kanalizacioni sistem prema naselju Muo) i priključenje ovih naselja na centralni kanalizacioni sistem Opštine Kotor, čime će biti riješeno prioritetno pitanje prikupljanja otpadnih voda u ovim primorskim mjestima.