Vlada_KfW_Ulcinj_Vodacom.jpg

U Ulcinju je 20.07.2022. godine potpisan ugovor sa prvorangiranim ponuđačem MPP Jedinstvo A.D – Sevojno, Srbija, za rekonstrukciju i unaprijeđenje vodovodne i kanalizacione infrastrukture u opštini Ulcinj.

Ugovor je u ime Opštine Ulcinj potpisao predsjednik Omer Bajrakatari i sekretar Sekretarijata za komunalne djelatnosti i zaštitu ambijenta, Minir Karamanaga, a u ime kompanije Jedinstvo ugovor je potpisao izvršni direktor Siniša Zorić.

Potpisivanju je prisustvovala i ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Crne Gore, Ana Novaković Đurović, predstavnici Njemačke razvojne KfW banke, direktor Odjeljenja za komunalnu infrastrukturu Arne Gooss, menadžer projekta Stephan Raabe, Glavni inženjer Dirk Vallerien, Željko Uljarević (KfW Crna Gora), predstavnik konsultantske kompanije Hydrophil Gerald Eder, predstavnici agencije za implementaciju projekta Vodacom iz Tivta, izvršni direktor Dragan Roganović i Tonko Lukšić, menadžer projekta Vodacoma za Ulcinj.

Ugovoreni radovi su dio kreditnog aranžmana između Vlade Crne Gore, odnosno Ministarstva finansija, Njemačke razvojne banke (KFW) i Vodacoma, za projekat Vodosnabdijevanje i odvođenje otpadnih voda na Crnogorskom primorju – Faza V, koji je potpisan 2013. godine, od čega je 20 miliona ugovorenih sredstava namijenjeno je za rješavanje problema vodosnabdijevanja i regulisanja otpadnih voda u opštini Ulcinj. Planirano je da radovi počnu u septembru.

Svečanom potpisivanju ugovora u Ulcinju prethodio je sastanak u Vladi Crne Gore sa Premijerom Dritanom Abazovićem, ministrom ekonomskog razvoja i turizma Goranom Đurovićem i ministrom ljudskih i manjinskih prava Fatmirom Đekom.

Abazović je izrazio zadovoljstvo zbog konačnog početka realizacije ovog projekta navodeći da se radi o jednom od najvećih infrastrukturnih projekata posljednjih decenija u Ulcinju.

Pored detalja koji se tiču navedenog projekta u Ulcinju, predstavnici Vodacom-a, Dragan Roganović i Tonko Lukšić upoznali su premijera Abazovića sa nizom planiranih projekata, od kojih se ističu oni koji treba da doprinesu vodovodnom umrežavanju Bokokotorskog zaliva i poboljšanju infrastrukture u Tivtu.