Naš lični doprinos tretmanu otpadnih voda

U kupatilu
Naš doprinos i briga o otpadnim vodama ne mora da bude drastično mijenjanje ličnih navika i navika vezanih za održavanje higijene – to može biti samo malo odgovorniji odnos prema upotrebi higijenskih sredstava.

Prilikom higijene kupatila i WC-a trebali bismo imati na umu zaštitu otpadnih voda jer te hemikalije  spadaju u  najagresivnije u domaćinstvu, sporo  se razgrađuju pa se nakupljaju u biljkama i životinjama i  lancem ishrane dospjevaju i u čovječji organizam.
Deterdženti za pranje rublja i omekšivači mogu sadržavati i do 15 različitih hemikalija. Pri kupovini preporučujemo poznavanje sastava deterdženta i izbjegavanje proizvoda koji sadrže fosfate jer upravo ovi deterdženti pospješuju rast i razmnožavanje algi na štetu drugih živih organizama u rijekama i morima.

Posebno su agresivne hemikalije za čišćenje začepljenih kanalizacionih cijevi. Vrlo rijetko ćemo ih morati iskoristiti ako ne zaboravimo da WC nije kanta za otpatke jer vodu zagađuju i ostaci hrane, masnoće i ulja.

U kuhinji
Deterdžente za pranje posudja kao i sjaj za posuđe
treba racionalno upotrebljavati.

    Partneri

    KfW Bankengruppe Ministarstvo uređenja prostora i zaštite životne sredine Ministarstvo finansija Opština Bar Opština Herceg Novi Opština Kotor Opština Tivat Opština Ulcinj Vodovod Bar Vodovod Herceg Novi Vodovod Kotor Vodovod Tivat