dv_2.jpg

Svakog 22. marta obilježava se Svjetski Dan voda. To je prilika za podizanje svijesti o značaju zaštite i očuvanja vode i racionalnog trošenja ovog dragocjenog i ograničenog resursa.

Ovogodišnji moto Svjetskog Dana voda je „Leave no one behind“ – Nikog ne ostaviti po strani. Tim povodom Vodacom je u saradnji sa Opštinama Kotor i Tivat i Vodovodnim preduzećima Kotora i Tivta organizovao donaciju i distribuciju dvije cisterne od po 10 kubika pitke vode, stanovnicima u naselju Lovanja.

Događaju su, osim predstavnika Vodacoma prisustvovale Madalena Martinović ispred Sekretarijata za sport, kulturu i društvene djelatnosti Opštine Kotor, Ivona Vukajlović iz Sekretarijata za mlade, sport i socijalna pitanja Opštine Tivat i predstavnici tivatske RAE Kancelarije Ljuljeta Baljaj Vučković i Džafer Brahimi.

Prisutnima se obratio izvršni direktor Vodacoma Dragan Roganović i između ostalog naveo:

“Ove godine, tema Dana voda je Nikog ne ostaviti po strani. Zato smo došli na ideju da u saradnji i uz podršku naših partnera, pokrenemo današnju akciju na Lovanji i stanovnicima ovog naselja koje nema riješen sistem vodosnabdjevanja doniramo pitku vodu i time, bar malo učinimo život dostojanstvenim”.

Vodacom dugi niz godina organizuje obilježavanje Svjetskog dana voda, oslanjajući se na temu koju predlažu Ujedinjene Nacije. Prethodnih godina smo, u saradnji sa Osnovnim školama sa teritorije Tivta i Kotora organizovali brojne aktivnosti i ekološke akcije, kvizove, ekološke predstave, likovne i literalne konkurse, obilazak postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda Tivat/Kotor, akciju oplemenjavanja zelenih površina, predavanja, ekološke prezentacije koje su kreirali učenici, kao i zaposleni u Vodacomu.

Cilj obilježavanja ovog datuma, osim edukacije najmlađih je i identifikovanje načina, da što više organizacija bude aktivno uključeno.