Perast_1.jpg

Povodom izgradnje nove kanalizacione mreže u Perastu, 20. februara 2019. godine, u prostorijama mjesne zajednice Perast održana je prezentacija, organizovana za mještane i sve zainteresovane građane. Prezentaciju su održali predstavnici kompanije Fichtner (Njemačka), koja će biti glavni konsultant za projektovanje i njihov partner, kompanija IWA Consult (Srbija) i imala je za cilj upoznavanje prisutnih sa suštinom, mjerama i ciljevima projekta.

Projekat za rješavanje problema otpadnih voda podrazumijeva potpunu izgradnju kanalizacione mreže na području čitavog grada, dok će se u okviru projekta vodosnabdijevanja vršiti izgradnja dodatnih dionica u sistemu distribucije vode, kao i zamjene dijela stare mreže. Prezentaciji su prisustvovali i predstavnici investitora, ViK-a Kotor i Opštine Kotor.

U saradnji sa Vodacomom, Ministarstvom održivog razvoja i turizma i Njemačkom razvojnom KFW bankom, Opština Kotor je u okviru III poziva za projektne prijave iz Investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF), nominovala mjeru izgradnje kanalizacione mreže za naselja Risan i Perast (uključujući tranzitni kanalizacioni sistem prema naselju Muo).

Projekat je dobio pozitivno mišljenje u postupku odabira projekata (screening), koji je izvršila Evropska komisija i tokom decembra 2018. godine, odobrena su bespovratna sredstva, u iznosu od 4.7 miliona eura, kojima će biti finansirana izgradnja kanalizacione mreže u Risnu i Perastu.